In Oktober 2025 verschijnt het boek van Andrea Maddalena

"Met Nieuwe Ogen - Vermeer door de Lens van Mondriaan"

Uitgever Milinda Stuivenberg

 

 

Het boek ‘Met nieuwe ogen: Vermeer door de lens van Mondriaan’ analyseert de schilderkunst van Johannes Vermeer - die in het boek centraal blijft - en vergelijkt deze vervolgens met de schilderkunst van een andere grote Nederlandse schilder, Piet Mondriaan.
Twee van de beroemdste, meest iconische en internationaal bewonderde Nederlandse schilders worden hier met elkaar vergeleken. Er is nog nooit een boek verschenen over de vergelijking tussen de werken van de twee Nederlandse kunstenaars. Er is wel eerder op deskundig niveau over gesproken, maar nog niet over geschreven. Dankzij deze vergelijking zal de schilderkunst van Johannes Vermeer op zijn kop gezet worden en niet meer op dezelfde manier bekeken. Dit zal ook nieuw licht werpen op 300 jaar Nederlandse schilderkunst, en Nederland op een bijzondere manier in de schijnwerpers zetten. En voor iedereen die oprecht geïnteresseerd is in de echte betekenis van een kunstwerk, zal dit boek diepgaande nieuwe inzichten aanbieden in interpretatie en stof tot nadenken.

 

 

Hoewel een vergelijking tussen Vermeer en Mondriaan - met een tijdsverschil van zo’n 250 jaar – in eerste instantie zeer ongepast lijkt, is hier bewust naar gezocht. Het boek is een intense beleving van de schilderstijl van de twee artiesten, een zoektocht naar ogenschijnlijk extreme verschillen die feitelijk in alles samenkomen. Vermeer en zijn intense stilte. Mondriaan en zijn gevoel voor balans in de compositie. Vermeer en zijn meesterlijke beheersing van het licht. Mondriaan en zijn rigoureuze abstractie en primaire kleuren. Vermeer en Mondriaan vallen in wezen in alles samen: kleurtheorie, abstractie, licht, stilte, balans, precisie en traagheid, orthogonale lijnen, oppervlakken, kleurgebruik, geometrische patronen, autonomie van kleur ten opzichte van vorm, symboliek, ethiek. Alles klopt. Het boek wordt dan een avontuurlijke reis om dieper te duiken in de kunst van twee titanen van de Nederlandse schilderkunst en naar de echte betekenis van een kunstwerk, en een zeldzame kans om universele aspecten en concepten van kunst te ontdekken, die verbazingwekkend in de loop van minstens 300 jaar Nederlandse schilderkunst worden verspreid.

 

 

Zoals Mondriaan stelde: ‘...daarom abstraheer ik, tot ik de essentie van de ware werkelijkheid heb bereikt’. In dit boek, resultaat van tien jaar onderzoek en bijna twee jaar schrijven, zal Andrea Maddalena, net als Vermeer in zijn schilderijen, de sluier proberen weg te trekken en beide kunstenaars laten zien voor wat ze zijn: op zoek naar de essentie van de realiteit, en daardoor compromisloos universeel. En als kunst universeel is, wordt zij een prachtige kans voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van de mens. Het boek wordt een onmisbare kans om jezelf te trainen in het begrijpen van diepere, belangrijke universele aspecten van het kunstwerk, iets waar lezers en kunstliefhebbers in het algemeen nog totaal niet aan gewend zijn. Het boek richt zich op een publiek van kunstliefhebbers, die uit passie en dorst naar kennis verder willen gaan dan een oppervlakkige beschrijving van het kunstwerk, en vooral de ware betekenis van het kunstwerk proberen te bereiken.Qua onderwerp en diepgang past het boek goed bij de wetenschappelijke doelgroep.

De theorieën van dit boek worden gewaardeerd en aangemoedigd door verschillende bekende nationale en internationale Vermeer-experts:

Herman Weyers - directeur Vermeer Centrum Delft:
Interessant materiaal. En er is genoeg om een boek te schrijven.”
Arthur K. Wheelock Jr. - Amerikaans Vermeerdeskundige en kunsthistoricus:
You have clearly thought long and hard about the character of Vermeer's, Mondriaan's, and De Hooch's paintings and the pictorial elements that they shared, particularly color, perspective, harmony, and compositional balance. I couldn't agree with you more that color should be considered more extensively in assessments of Vermeer and other Dutch artists than is generally the case, particularly the emotions and passions that they suggest/symbolize. This is a subject of great interest to me...
Gregor Weber - curator tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum Amsterdam:
Namens het Rijksmuseum wil ik bedanken voor het delen van uw teksten over Vermeer, De Hooch en Mondriaan. Er zijn vele vormen van interpicturale studies met verhelderende gedachten.
Caro Verbeek - Conservator Kunstmuseum Den Haag en Mondriaandeskundige:
Dank voor de artikelen. Ik heb ze met plezier gelezen. Het is een mooie zoektocht geweest.
Onno Maurer - directeur Museum Flehite, Amersfoort:
Interessant. Op academisch niveau is hier al over gesproken. Maar nog niemand heeft een boek over dit onderwerp geschreven.

 

 

 

info@andreamaddalena.com